Grytebrød

1360

 

Ettersom jeg er en fulltidshjemmemamma så baker jeg brød selv. Først og fremst fordi jeg synes at hjemmebakt brød er best – smaken er best og jeg vet akkurat hvilke ingredienser som er i. I tillegg er det VELDIG mye billigere å bake brød selv. Brødet jeg baker steker jeg i en jerngryte og jeg har funnet ut en veldig enkel og grei måte å lage dette brødet på. Jeg bruker en brødbakermaskin til å elte og heve deigen, så innsatsen er minimal.

Til et grytebrød trenger du:

5 dl lunkent vann

400 g siktet hvetemel

100 g havregryn

150 g sammalt hvete fint

150 g sammalt hvete grovt

ca 100 g med frø (jeg pleier å bruke solsikkefrø og sesamfrø med skall)

ca 100 g kokte poteter, gulrøtter eller ris, evt revne gulrøtter (her bruker jeg rester fra middagen)

25 g fersk gjær

2 ts salt

2 ts sukker

30 g olivenolje

ca 2 dl lunkent vann (ja, du trenger mer vann enn de først 5 dl. Begynn med 5 dl og juster deigen etter hvert)

 

Putt alle ingrediensene i en bakebolle, begynn med 5 dl vann. Min brødbakemaskin elter i en halv time. Deigen skal være ikke være fast som en vanlig gjærdeig, men litt løs og ganske klissete. Bruk mer vann slik at du får nettopp dette. Jeg pleier å putte i middagsrester i deigen. Det kan være kokte poteter og gulrøtter som jeg knuser og blander i, revne gulrøtter eller ferdigkokt ris. Bruker du kokt ris, er det vigtig at disse settes inn i kjøleskapet så fort du er ferdig med å spise middag. Kokte ris skal ikke stå i romtemperatur for lenge …

La deigen heve i en time. Når deigen har hevet i en halv time putter du en jerngryte med lokk inn i ovnen, på nederste rille, og setter stekeovnen på 250 grader. Da er gryta og ovnen varm til brødet er ferdig hevet.

Deigen er fortsatt klissete når den er ferdig hevet.

Ta gryta ut av ovnen, sikt litt hvetemel ned i gryta og hell over brøddeigen. Sikt litt mel på toppen før du setter på lokket og setter gryta inn i ovnen igjen.

Stek i 30 minutter.

Ta av lokket og senk varmen til 200 grader.

Stek videre i 15 minutter.

 

Brødet avkjøles på rist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *