Saftige speltbrød

Speltbrød

 

De siste årene har jeg kun bakt grytebrød, med unntak av rundstykker, polarbrød osv. Men det har vært grytebrødet som har vært det vi har spist.

Nå synes jeg det var på tide å teste ut noe annet, så nå har jeg funnet frem en god gammel oppskrift på saftige speltbrød. Resultatet ble veldig bra, og det er deilig med litt variasjon.

Jeg hadde ikke alle ingrediensene som trengtes, så jeg endret litt, men her kommer originaloppskriften. Mine endringer legger jeg under oppskriften :)

For 2-3 brød trenger du:

1/2 dl brun ris

3 1/2 dl vann

1,1 l lunkent vann

25 g gjær

1/2 dl sesamfrø

1/2 dl linfrø

1 dl solsikkefrø

1 1/2 dl rugflak

1 ts salt

200 g sammalt spelt

1 kg siktet spelt

 

Kok brun ris og 3 1/2 dl vann i 40 minutter. Avkjøl. Gjær røres ut i 1,1 l lunkent vann. Bland alt det tørre. Bland alle ingredienser sammen. Rør bare til alt er blandet. Spelt skal ikke eltes og eltes slik som hvetemel. Heves i romtemperatur i 1 1/2 time (jeg bruker Tupperwarebakebolle, så min deig sto under lokk).

Bakes ut med ca 100 g siktet spelt.

Du får 2-3 brød alt etter størrelsen på formene. Jeg brukte bakepapir i brødformene mine og fikk tre brød.

Etterheves under håndklede i romtemperatur i ca 1 time. Jeg penslet brødene mine med lunkent vann og strødde på litt havregryn på toppen. Dette gjorde at brødene falt litt sammen. Mulig jeg dropper dette neste gang.

Stekes ved 200 grader i ca 45 minutter.

 

Da brødene hadde stått i ovnen i 45 minutter var mine fortsatt ikke helt ferdigstekte, så jeg tok brødene ut av formene, fjernet bakepapiret og satte de inn i ovnen igjen. Stekte de i ti minutter ekstra.

Så var det hva jeg brukte i min oppskrift denne gangen: Jeg hadde kun 1,1 kg speltmel (dette var fullkornsspeltmel, men det var veldig finmalt). De siste 100 grammene med speltmel som jeg manglet erstattet jeg med emmer. Rugflak hadde jeg heller ikke, så jeg brukte havregryn. Ellers brukte jeg de samme ingrediensene.

 

Føl deg fri til å eksperimentere litt med sammensetning av frø og mel. Ikke la deg stoppe av at du mangler noen ingredienser.

 

Speltbrød med pålegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *