Røkt påleggspølse

Røkt skjærepølse - bilde Stine KnallpusRøkte skjærepølser på skiva (bildet til venstre er tatt av «Stine Knallpus» – tusen takk for lånet!)

 

Denne oppskriften har jeg fått via Bettina Brockmann i Danmark og Mario Kellman fra Norge/Tyskland, så denne har flere opprinnelser.

Et salt pålegg som har kunnet erstatte salami/servelat er vel det jeg har savnet mest etter å ha lagt om kostholdet.

Pølsene krever litt ulike ingredienser, men jeg tror vel at en veganer har disse produktene i skuffer og skap. :)

Det er litt jobb i form av å måle opp alle ingrediensene, men det er absolutt verdt det.

 

Oppskriften er som følger:

 

6 dl usøtet soyamelk

1/2 dl næringsgjær

3/4 dl tahin

2 ts salt

2 ts Trocomare urtesalt

20-40 g rå rødbeter (disse setter farge på pølsene, så her kan du jo prøve deg litt frem. Jeg veier aldri, bare slumper)

3 ss olje

1 1/2 ss løkpulver

1 ts sitronsaft

1 ts Liquid Smoke

3 ss agar agar pulver

1 ts tørket persille eller basilikum

evt hvitløk

 

Alle ingrediensene, unntatt persille eller basilikum kjøres i en blender til alt er findelt.

Jeg pleier å sile blandingen over i en gryte hvor jeg tilsetter basilikum eller persille. Kok opp og la det koke i ca 7 minutter. Jeg koker «hardt» – altså ikke noe småkoking. Pass deg så du ikke brenner deg hvis det spruter litt. Rør hele tiden. Hvis pølsene dine blir litt «løse», så kok de lenger eller «hardere» neste gang. Med «hardere», så mener jeg at det skal koke skikkelig, ikke småkoking.

Hell alt over i en form og avkjøles i kjøleskapet over natten. Jeg bruker gamle sennepsglass som form. Disse er passe brede og ganske så sylinderformet. Da blir det tre pølser av oppskriften. Vend pølsen(e) ut av forma og skjær opp. Den beste måten å vende pølsene ut på, etter min mening, er å forsiktig stikke en kniv inn langs kanten på glasset og få inn litt luft i bunnen. Da sklir pølsa lett og elegant ut av glasset.

Røkte skjærepølser i glass

Siden jeg er gift med en danske har vi en osteskjærer og denne bruker jeg til å skjære pølsene i tynne skiver. Her kan du jo bare bruke en kniv – hvis du ikke har en osteskjærer.

 

Dette er en grunnoppskrift. Så kan man jo tilsette det man vil tenker jeg. Jeg varierer med hvitløk og rødbeter. Du kan sikkert bruke paprika, soltørkede tomater osv osv.

Pølsene kan fryses, men da må du forvente at de blir litt mer fuktige. Fungerer godt på pizza også – ikke bare på brødskiva/knekkebrødet.

 

Lykke til og kooooooooos deg!

35 thoughts on “Røkt påleggspølse

  • Så hyggelig å høre!
   Kom gjerne med innspill på hvilke kryddermikser du bruker også. Jeg tror denne oppskriften kan varieres veldig mye :)

  • Jeg har aldri prøvd annet enn soyamelk, men så vidt jeg vet er det ingen ting i veien for å bruke andre pantemelktyper. Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver :-)

 1. Vil gjerne lage denne, men tåler ikke tahini! Har du noen forslag til hva jeg kan bytte det ut med? Tåler ikke nøtter/mandler/peanøtter

  • Hmmm… Tahini er nok mest for smaken, så prøv å bare kutte det ut.

 2. Tusen takk for oppskrift! 😀 Denne var genial! Jeg skal prøve meg på ulike varianter, så kan jeg om ønskelig dele noen favoritter etter hvert! ^^ (Jeg tilsatte forresten hvitløkspepper og Herbamare nå når jeg laget pålegget for første gang. Jeg brukte litt små mengder, men godt ble det!)

  • Så hyggelig å høre!
   Ja takk, legg gjerne inn forslag på andre smakskombinasjoner :-)

 3. Kan den fryses?
  Den ble himmelsk god, og mange kjøttiser smakte den og ble positivt overrasket! (y) :))

  • Så hyggelig å høre!
   Pølsene kan fryses.
   De blir visstnok litt fuktigere, men det fungerer helt fint :-)

 4. Takk for kjempegod oppskrift, laget denne i dag og den ble kjempebra! Den ble skikkelig knallfast, så kokte den nok i alle fall, hehe. På grovt brød med majones merker man ikke forskjell fra røkt servelat! :) Får du mye ‘grut’ igjen etter at du siler? Jeg brukte finmasket sil og det ble ganske mye igjen etter siling, selv om jeg brukte Raw Pro blender og kjørte massen superfin først.

  • Så hyggelig at du liker den!
   Jeg får også litt «grut», men mye mindre nå etter at jeg fikk ny blender til jul :-)
   Høres jo ut som om du har en veldig god blender. Kanskje du skal kjøre den litt lenger neste gang?

   • Takk for svar. :) Blenderen har like mye kraft som en Vitamix, og jeg kjørte den i kanskje et halvt minutt, så skal prøve litt lenger neste gang. Bruker du finmasket sil? Lurer også på om ikke pølsa ble litt hard og ‘gummi’ – hvordan er konsistensen på din? På bildet ditt ser det ut som at den er litt grovere.

    • Jeg bruker en grovmasket sil. Det kan jo være årsaken til litt lite «grut».
     Konsistensen er ikke gummiaktig. Kanskje du har fått tak i en litt mer effektiv agar agar enn den jeg bruker?
     Prøv å bruk litt mindre neste gang kanskje? :-)

     • Det kan være, så jeg skal faktisk smelte den ned igjen med litt ekstra soyamelk, og også ha i oliven. Så får vi se. :)

     • Hvordan gikk det med pølsene dine etter at du smeltet de igjen?

 5. Hei!
  Takk for en superdigg oppskrift, de var ble veldig gode pølser =)
  Men siden det bare er meg som spiser disse her hjemme så lurte jeg på hvor lenge de kan tenkes å holde seg fine i kjøleskap?
  Kan selvsagt fryse en del, men er jo leit å måtte kaste pølser grunnet kort holdbarhet..

  Hilsen Hanna

  • Hei Hanna!
   Pølsene holder ganske lenge. Vi har brukt opptil to uker på å spise opp våre, og det har gått helt fint.
   :-) Nina

 6. Hei! Jeg har prøvd å lage den er par ganger nå, men den blir ikke så fast. Hvordan bør konsistensen være når den er ferdig kokt? Skal den være tykk? Har såå lyst å få det til ?

  • Hei Yasmina!
   Kanskje du skal prøve å ha litt mer agar agar i? Eller kanskje koke de litt lenger neste gang?
   Jeg koker pølsene veldig hardt. Har induksjonstopp og den står på styrke 7 av 9 når den koker. Da bobler det skikkelig!
   Konsistensen når pølsene er ferdigkokte, er litt tykk, men ikke stiv. Vet ikke helt hva jeg skal sammenligne med jeg.
   Ikke gi deg – det vil være verdt det når du får det til :)

  • Så flott at du har laget en ny versjon av pølsa. Jeg skal definitivt lage din versjon neste gang :) Tusen takk for tips!

 7. Hei!
  Har endelig fått tak i agar agar pulver, så nå skal jeg prøve denne oppskriften :) Men jeg lurer på om det er mulig å røre krydder i de forskjellige formene? Eller må krydderet kokes opp sammen med de andre ingrediensene? Sånn at man kan lage flere smaker av en røre, tenker jeg :)

  • Hei!
   Godt spørgsmål! Jeg pleier å koke krydderet sammen med «pølserøra», så det eneste jeg kan råde deg til er – PRØV :) Vil tro at krydderet setter litt ekstra smak når det får koke med, men det går sikkert fint å tilsette etterpå også :) Legg gjerne igjen en oppdatering om hvordan det gikk – hvis du prøver.

 8. Har tenkt på å lage disse i en evighet, og i går fikk jeg endelig somlet meg til å prøve ut oppskriften. Hadde ikke Trocomare, men brukte ramsløksalt og løvetannsalt i stedet + litt hvitløkspulver. Silte ikke blandingen, da jeg ville ha med rødbetebitene i pølsa, og hadde oppi litt godt med basilikum. Fantastisk deilig pålegg!!! Skal prøve med soltørket tomat og basilikum i morgen :)
  Har du testet ut noen andre grønnsak/krydderblandinger du kan anbefale? Og vet du om det er mulig å bruke noe annet enn agar, f.eks. tapioca, xanthan e.l. for å få pølsene til å henge sammen?
  Tusen takk for oppskrift! Gleder meg til å eksperimentere med denne fremover!

  • Hei Inger-Lise!
   Jeg har ikke testet ut så mange varianter av denne. Det er stort sett to varianter jeg lager. Denne oppskriften og en uten rødbete, med masse hvitløk og persille. Vet det er mange som har testet ut med soltørkede tomater mm. Variasjonsmulighetene er mange :) Gi gjerne en tilbakemelding hvis du prøver noen andre varianter, eller om du prøver med andre stivelsesmidler. Her har jeg kun testet agar agar.

 9. Takk for nytt pålegg i heimen, dette var godt! Byttet ut løk/hvitløk i dag med spisskummen mmm det kan og annbefales .

  • Så hyggelig å høre, Ann Kristin :)
   Høres ut som en god kombinasjon. I helgen så spiste jeg en variant med chiax-frø. Det var også veldig godt :)

 10. Hei, jeg tenkte å lage disse pølsene i dag men har helt glemt av å kjøpe næringsgjær. Jeg antar dette er for å sette smak, går det fint uten?

  • Hei!
   Du har helt rett. Næringsgjæren er mest for smak. Det går helt sikkert fik å lage pølsene uten 😉 Fortell gjerne hvordan det gikk :-)
   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *