Oppskrifter, Pålegg

Røkt påleggspølse

Røkt skjærepølse - bilde Stine KnallpusRøkte skjærepølser på skiva (bildet til venstre er tatt av «Stine Knallpus» – tusen takk for lånet!)   Denne oppskriften har jeg fått via Bettina Brockmann i Danmark og Mario Kellman fra Norge/Tyskland, så denne har flere opprinnelser. Et salt pålegg som har kunnet erstatte salami/servelat er vel det jeg har savnet mest etter å ha lagt om kostholdet. Pølsene krever litt ulike ingredienser, men jeg tror vel at en veganer har disse produktene i skuffer og skap. 🙂 Det er litt jobb i form av å måle opp alle ingrediensene, men det er absolutt verdt det.   Oppskriften er som følger:   6 dl usøtet soyamelk 1/2 dl næringsgjær 3/4 dl tahin 2 ts salt 2 ts Trocomare urtesalt

20-40 g rå rødbeter (disse setter farge på pølsene, så her kan du jo prøve deg litt frem. Jeg veier aldri, bare slumper)

3 ss olje 1 1/2 ss løkpulver 1 ts sitronsaft 1 ts Liquid Smoke 3 ss agar agar pulver 1 ts tørket persille eller basilikum evt hvitløk   Alle ingrediensene, unntatt persille eller basilikum kjøres i en blender til alt er findelt. Jeg pleier å sile blandingen over i en gryte hvor jeg tilsetter basilikum eller persille. Kok opp og la det koke i ca 7 minutter. Jeg koker «hardt» – altså ikke noe småkoking. Pass deg så du ikke brenner deg hvis det spruter litt. Rør hele tiden. Hvis pølsene dine blir litt «løse», så kok de lenger eller «hardere» neste gang. Med «hardere», så mener jeg at det skal koke skikkelig, ikke småkoking. Hell alt over i en form og avkjøles i kjøleskapet over natten. Jeg bruker gamle sennepsglass som form. Disse er passe brede og ganske så sylinderformet. Da blir det tre pølser av oppskriften. Vend pølsen(e) ut av forma og skjær opp. Den beste måten å vende pølsene ut på, etter min mening, er å forsiktig stikke en kniv inn langs kanten på glasset og få inn litt luft i bunnen. Da sklir pølsa lett og elegant ut av glasset. Røkte skjærepølser i glass Siden jeg er gift med en danske har vi en osteskjærer og denne bruker jeg til å skjære pølsene i tynne skiver. Her kan du jo bare bruke en kniv – hvis du ikke har en osteskjærer.   Dette er en grunnoppskrift. Så kan man jo tilsette det man vil tenker jeg. Jeg varierer med hvitløk og rødbeter. Du kan sikkert bruke paprika, soltørkede tomater osv osv. Pølsene kan fryses, men da må du forvente at de blir litt mer fuktige. Fungerer godt på pizza også – ikke bare på brødskiva/knekkebrødet.   Lykke til og kooooooooos deg!