Rustikke brød

Rustikke brød oppskåret på fjøl

Etter inspirasjon fra Grys Kjøkkenskriverier har jeg eksperimentert litt med hennes oppskrift på rustikke brød. Jeg har ikke hatt speltmel i hus, så her er min versjon av brødoppskriften, med endel justeringer.

 

8 dl lunkent vann

1,1 kg mel (her har jeg brukt 100 g emmer, 100 g sammalt rug grov, 200 g sammalt hvete grov, 100 g havregryn og 600 g siktet hvetemel)

60-100 g solsikkekjerner

2 ss olje

100 g kokte poteter, most med gaffel

50 g fersk gjær (eller 1 pakke tørrgjær)

1 ts salt

1 ss agavesirup eller honning.

 

Jeg bruker en brødbakemaskin til å elte deigen for meg, men du kan fint gjøre det for hånd også. Ta det som ei treningsøkt 😉

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett de andre ingrediensene og bland. Kna deigen i ca ti minutter til den blir smidig å jobbe med og slipper kantene i bakebollen. Hvis du klarer å elte/kan så lenge, så får du det beste resultatet.

La deigen heve på et lunt sted i ca 1 time, tildekket.

Del deigen i 3-4 like store deler. Jeg liker litt store brød, så jeg har delt i tre. Rull ut en brøddel til en pølse på ca 40 cm. Legg deigpølsen dobbelt og vri/snurr deigen noen ganger rundt seg selv slik at brødet danner en spiral. Gjør dette med alle deigdelene og legg de over på en bakepapirkledd stekeplate.

Hev brødene til dobbelt størrelse, på et lunt sted med et kjøkkenhåndkle over. Dette tar ca 45 minutter.

Stek brødene i forvarmet ovn på 200 grader i ca 30 minutter, eller 175 grader varmluft i ca 25 minutter.

 

Jeg vil tro at disse brødene er kjempegode å putte soltørkede tomater, oliven og valnøtter i også. Dette må prøves neste gang.

 

 

Rustikke brød

 

Brødene kan også kaldheves. Da bruker du kaldt vann og erstatter 50 gram fersk gjær med 2 ts tørrgjær. Rør deigen raskt sammen og sett den til heving på et kaldt sted. Enten i kjøleskapet eller et tilsvarende kaldt sted. Heves i 12 timer. Bak ut brødene og la de etterheve i romtemperatur i 1 time.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *