Surdeig – dag 1

Surdeigsstarter - rosinvann Surdeigsstarter - tørr versjon Surdeigsstarter - våt versjon

 

Etter flere mislykkede forsøk har jeg bestemt meg for å prøve på nytt. Surdeigstarter! Det høres veldig enkelt ut, men jeg har tidligere ikke fått det til. Vet ikke helt hva som har gått galt, men nå skal jeg altså prøve meg igjen. Drømmen er å kunne lage dansk rugbrød og andre bakevarer uten bruk av gjær. Akkurat nå satser jeg på at øvelse gjør mester :)

En surdeigstarter er i prinsippet økologisk mel og vann som blandes sammen. Hvor vanskelig kan det være da?

I dag laget jeg en starter ved å følge en oppskrift fra Hjemmekokklauget. Denne gangen ble surdeigstarteren helt fast – akkurat som på bildet i oppskriften. De tidligere starterne jeg har laget har vært klissvåte, så dette var veldig forskjell. Etter å ha publisert bildet i en gruppe på facebook som heter «Melkesyregjæring» kom det mange tilbakemeldinger på at starteren var altfor tørr. I begynnelsen tenkte jeg at det er mange måter å lage startere på, men etterhvert ble jeg mer og mer usikker. Det endte med at jeg tilsatt litt mer vann, så nå gjenstår det bare å vente til i morgen formiddag. Da får vi håpe det har blitt litt liv i den.

 

Det jeg da har gjort så langt er å legge 100 g økologiske rosiner i litt vann. Dette vannet er silet.

Jeg har brukt 100 g økologisk rugmel og 100 g rosinvann. Rørt det sammen og så lagt det i en tett glassbeholder.

 

Fortsettelse følger …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *