Surdeig – dag 4 +

Surdeigsstarter - lørdag morgen

Med vannkopper i hus og en sabbat, så gikk tiden litt for fort hos meg. Jeg rakk rett og slett ikke å legge ut noen oppdatering på surdeigen min. Så her kommer en oppsummering av de siste dagene. :)

Det ble virkelig fres i surdeigsstarteren min. På dag fire delte jeg surdeigene på nytt og matet disse. Siden jeg har litt vanskeligheter med å kaste noe, så har jeg endt opp med fire glass med surdeigsstartere. To med grovt rugmel og to med halvgrovt hvetemel. I de tidligere forsøkene mine på surdeigsstarter har det aldri vært så mye «action». Her doblet surdeigsstarterne seg etter noen få timer og de starterne som har fått de minste glassene har jo sprengt seg ut av glassene. Imponerende! Flaks at jeg ikke har hatt mareritt om å drukne i eksplosive startere 😉 Hehe …

I går (dag 5) bestemte jeg meg for å starte opp litt baking. Siden jeg kun har ett mislykket forsøk med surdeigsbaking bak meg, så må jeg jo si at jeg er veldig grønn. Så jeg fant en oppskrift jeg bestemte meg for å teste ut. Tok utgangspunkt i denne oppskriften og laget tre ulike melblandinger.

Jeg blandet 50 g surdeigsstarter med 150 g vann og 150 g hvetemel. Dette gjorde jeg da jeg skulle mate surdeigen. Jeg tok to surdeiger basert på rug og en på hvetemel. Dette lot jeg stå og godgjøre seg hele ettermiddagen. Sent på kvelden blandet jeg inn melet jeg skulle bruke.

 

Til den første deigen, som ble til grove rundstykker brukte jeg:

Surdeigsblandingen fra morgenen

575 g vann

850 g grovbakstmel (en blanding av hvete og rug)

23 g salt

Dette rørte jeg raskt sammen.

Surdeig - rundstykker grove

 

Til den andre deigen, som ble til et grytebrød brukte jeg:

Surdeigsblandingen fra morgenen

120g grovbakstmel

120 g sammalt grov rug

610 g hvetemel

18 g salt

575 g vann

Dette ble også rørt sammen i en egen bolle.

Surdeig - grytebrød

 

Den tredje og siste deigen, ble til rundstykker, og her brukte jeg:

Lys surdeigblanding fra morgenen

200 g rugmel

650 g hvetemel

15 g salt

575 g vann

Dette ble rørt sammen.

Surdeig - rundstykker fine og grove

 

Jeg varierte også litt i saltmengden – fordi jeg synes i utgangspunktet av 20-25 g salt pr deig var ganske mye.

Deigene fikk stå til i dag tidlig.

De fikk vel stå mellom 9-11 timer tenker jeg.

 

Alle deigene hadde hevet!!!

Deigene som ble brukt til rundstykker helte jeg ut på kjøkkenbenken med masse mel under. Strødde litt mel over, formet deigen til et rektangel og skar ut i passe stykker. Etter å ha lagt rundstykkene  på bakepapir fikk de heve/hvile i 1-2 timer under et kjøkkenhåndklede.

De ble stekt på 250 grader til de var gyldne – ca 15-20 minutter tenker jeg.

Brødet laget jeg slik jeg pleier å lage grytebrød. Varmet opp en jerngryte til 250 grader. Siktet i litt hvetemel og «veltet» brøddeigen nedi. Siktet litt mel på toppen, på med lokket og inn i ovenen. Der sto den i 30 minutter. Så ble lokket fjernet og temperaturen senket til 200 grader. Her fikk den stå i 15 minutter. Vanligvis pleier gjærdeigen å være ferdig, men surdeigen trengte litt mer, så jeg tok brødet ut av gryta og stekte det videre på 200 grader i 10-15 minutter.

 

Brødet har jeg ikke smakt ennå, men jeg har tatt en liten smak på rundstykkene. Det var faktisk luftbobler inni rundstykkene! Dette er jo det beste resultatet så langt :) Vi synes nok at smaken var litt for sur og jeg skulle gjerne hatt litt luftigere rundstykker.

Det er vel slik med surdeig som så mye annet – øvelse gjør mester!

 

Sitter du på en god oppskrift på surdeigsbrød eller annen bakst med surdeig, så er jeg veldig interessert i å prøve noe annet neste gang :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *