Surdeigsbrød

Dere som har fult litt med i bloggen har sett at jeg har hatt et surdeigsforsøk pågående. Etter flere mislykkede forsøk på å lage en surdeigsstarter, er jeg nå godt i gang med å teste ut baking av surdeigsbrød.

Surdeigsbrød - beste resultat så langtJeg har funnet en oppskrift som fungerer veldig bra – så langt. Det er noe veldig tilfredsstillende med å kunne bake brød med kun tre ingredienser. Mel, vann og salt. Ikke noe annet. Nå vet ikke jeg om du er av «den typen» som leser alle innholdsfortegnelser, men det er jeg. Neste gang du kjøper et brød i butikken, så tell hvor mange ingredienser det inneholder. Hjemmelaget brød – surdeig eller ei – er og blir det beste. Og det billigste! Det er faktisk veldig mye penger å spare på å bake brød selv. Et butikkbrød (da tenker jeg et vanlig brød kjøpt i butikk) koster gjerne ca 40,-. Jeg har ikke finregnet på det, men jeg tror jeg kan bake et brød for k10,-. Da har jeg ikke beregnet hva det koster i strøm, men råvarene koster nok ikke mer enn en tier. Så da er det bare å regne – hvor mange brød i uka kjøper du?

Tilbake til oppskriften og surdeigsbrødet. Til tre brød trenger du:

1,5 kg mel

1 liter vann

30-35 g salt

250 g surdeig

75 g siktet rugmel

That’s it! Bland mel og vann i en bolle og la det stå i en halv time. Tilsett surdeig og salt og elt i 15-20 minutter. Sist puttet jeg alt i brødbakermaskinen min, så jeg slapp å elte selv. Det ble nok litt i tyngste laget for den stakkars brødbakermaskinen min, men resultatet på brødene ble utrolig bra. Deigen skal eltes til den er elastisk og slipper kantene på bollen. Tilsett evt litt mer rugmel eller hvetemel. Dekk til bollen med plast. Jeg er så heldig å ha bakebollen til Tupperware, så der får mine kose seg til de har dobbelt størrelse. Det tar ca 4 timer.

Del deigen i tre like store deler. Form de til runde brød. Mine brød siger litt når de hever andre gang, så nå har jeg erfart at brødene skal være kulerunde når jeg legger de fra meg for etterhevingen. Jeg legger brødene på et bakepapirkledd stekebrett og drysser over litt mel. Dekker til med litt plastfolie – ikke for stramt. Sett brødene på en lun plass og la de heve til dobbelt størrelse igjen.

Snitt de i toppen og sett de rett inn i en forvarmet ovn på 220 grader. Hell 1/2 dl varmt vann i bunnen av ovnen og lukk døren fort. Dette for å danne litt damp. Etter fem minutter skrur du ned varmen til 180 grader, og stek videre i 45-60 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Surdeigsbrød - oppskåret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *