Vegansk lasagne

lasagneDenne lasagnen har jeg tenkt gang på gang at jeg skulle få lagt ut oppskriften på. Utfordringen har bare vært at jeg lager den på slump og erfaring og ikke har hatt noen konkrete mengder og mål. Men, når kollegaen til mannen min har lagt sin elsk på den, og han ønsket et lite kurs i hvordan jeg lager lasagne, ja da måtte jeg jo bare ta meg sammen og få målt opp ingrediensene. Så da er det på tide å få delt oppskriften med dere også :) Endelig! Lasagnen er servert for veganere, vegetar og ihuga kjøttspisere og så langt har alle likt den, og ingen kjøttspisere har tenkt på at denne lasagnen er helt uten dyr.

 

Tomatsaus:

2 løk, hakket

3-4 fedd hvitløk, finhakket

2,5 grønnsaksbuljongterninger

ca 450 g Mince

1 glass Dolmio Classic

1 boks hermetiske tomater, grovhakkede

1 ts oregano

1/2-1 ts timian

 

Fres løk og hvitløk i litt olje til de er blanke og myke. Tilsett buljongterningene og la de løse seg opp, før du tilsetter Mince’n. La det hele få steke litt før du heller i pastasausen og tomatene. Tilsett krydderet og la det putre på svak varme i 10-15 minutter. Smak til med mer urter, salt og pepper og evt litt sukker, hvis tomatsmaken er litt for «sur». Avkjøles.

 

Hvit saus:

120 g margarin

12 ss hvetemel

12 dl vann

3 terninger grønnskaksbuljong

1/4-1/2 ts muskat

1/2 dl næringsgjær (for å få ostesmak)

 

Smelt margarin og tilsett hvetemel. Rør godt inn slik at det ikke er klumper. Tilsett litt og litt av vannet (kaldt) og rør til en jevn konsistens før du tilsetter mer. La sausen få et oppkok og koke noen minutter før du tilsetter buljong og muskat. La koke litt til, til melsmaken er borte. Tilsett næringsgjæren og rør den godt inn i sausen. Avkjøles.

 

I tillegg trenger du 1 pose frossen spinat (jeg bruker de frosne bladene fra Findus) og 1 pakke pastaplater.

Det er ikke nødvendig at sausene er helt kalde når du skal montere, men jeg liker at de er litt «lune».

 

Montering:

1/3 av tomatsausen fordeles i en ildfast form

1 lag pastaplater (som dekker hele formen)

1/2 av spinaten fordeles utover (jeg lar den tine litt på benken før jeg bruker den og «knuser» bitene med fingrene slik at det blir godt fordelt)

1/3 av den hvite sausen

1 lag pastaplater

1/3 av tomatsausen

1 lag pastaplater

Resten av spinaten

1/3 av den hvite sausen

1 lag pastaplater

Resten av tomatsausen

Resten av den hvite sausen

 

Alle lagene skal fordeles jevnt og pent utover i formen. Pastaplatene knekker jeg litt opp for å dekke hele formen.

Jeg lager veldig gjerne lasagnen dagen før jeg skal servere den slik at pastaplatene kan få trukket til seg litt fuktighet og smakene satt seg litt.

Hvis du vil kan du strø på favorittosten din før du steker lasagnen.

Stekes midt i ovnen på ca 200 grader i 40-45 minutter.

 

Serveres med en deilig salat og evt hvitløksbaguetter.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *